Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

25 Νοεμβρίου 2010

Αργείς με το φωτοβολταϊκό; Θα πληρώσεις!






Χρηματική εγγύηση που θα καταπίπτει εις βάρος τους σε περίπτωση οι ίδιοι καθυστερούν να ενεργοποιήσουν τα σχέδιά τους θα υποχρεούνται να καταβάλουν οι παραγωγοί, που δραστηριοποιούνται σε έργα ΑΠΕ, τα οποία δεν χρειάζονται άδεια παραγωγής.

Σε μια προσπάθεια να “ανοίξει χώρο” στους επενδυτές που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν τα σχέδιά τους στον χώρο των ΑΠΕ η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα. Τίνα Μπιρμπίλη υπέγραψε απόφαση για τη θεσμοθέτηση ενός καθεστώτος εγγυοδοσίας που θα διασφαλίζει ότι οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ που εξαιρούνται από την υποχρέωση λήψης Άδειας Παραγωγής δεν θα καθυστερούν αδικαιολόγητα την υλοποίηση των έργων τους δεσμεύοντας ηλεκτρικό χώρο εις βάρος άλλων ενδιαφερομένων.

Η εξουσιοδότηση για την έκδοση της Απόφασης δίνεται στο άρθρο 3 του νέου νόμου 3851 για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ που τέθηκε σε εφαρμογή στις αρχές Ιουνίου 2010.

Από την υποχρέωση παροχής εγγυήσεων εξαιρούνται οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ:

• που εγκαθίστανται σε κτιριακές εγκαταστάσεις,

• που είχαν ήδη αξιολογηθεί από τη ΡΑΕ ως προς την οικονομική τους δυνατότητα,

• για τους οποίους έχει υπογραφεί σύμβαση σύνδεσης πριν την έναρξη ισχύος του νόμου 3851/2010 ή είχαν εξαιρεθεί από την υποχρέωση έκδοσης άδειας παραγωγής πριν από την έναρξη ισχύος του ίδιου νόμου.

Οι παραγωγοί που εμπίπτουν στο καθεστώς εγγυοδοσίας οφείλουν να προσκομίσουν κατά την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης του σταθμού τους με τον αρμόδιο Διαχειριστή του δικτύου, εγγυητική επιστολή που το ύψος της σε ευρώ είναι ίσο με το γινόμενο της ονομαστικής ισχύος του σταθμού (σε kW) επί 150 (ευρώ / kW).

Στον ίδιο χρόνο οι παραγωγοί οφείλουν να προσκομίσουν επιστολή κατ’ αρχήν ενδιαφέροντος τράπεζας ή άλλου πιστωτικού ιδρύματος για τη χρηματοδότηση της επένδυσης τους.
Στην περίπτωση που ο παραγωγός δεν φροντίσει να ηλεκτριστούν οι εγκαταστάσεις του σταθμού του μέσα σε δεκαοκτώ (18) μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, η εγγυητική του επιστολή καταπίπτει υπέρ του Διαχειριστή, αλλιώς του επιστρέφεται αμέσως μετά την ηλέκτριση. Φυσικά, η εγγυητική επιστολή καταπίπτει μόνο στην περίπτωση που η καθυστέρηση οφείλεται στον παραγωγό και όχι σε δικαστική απόφαση ή διοικητική πράξη που συνεπάγεται την αναστολή των εργασιών εγκατάστασης.

Η απαίτηση για την τραπεζική επιστολή «κατ’ αρχήν ενδιαφέροντος για χρηματοδότηση της επένδυσης» έχει στόχο την προστασία των ίδιων των παραγωγών από τον κίνδυνο να μην εξασφαλίσουν την αναγκαία χρηματοδότηση σε εύλογο χρονικό διάστημα και να καταπέσει η εγγυητική τους.

Μητρώο Αδειών

Επιπλέον, η κα. Μπιρμπίλη υπέγραψε απόφαση για την οργάνωση Μητρώου Αδειών και την υποβολή στοιχείων και πληροφοριών στην Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ από κατόχους μονάδων ΑΠΕ υπογράφηκε από την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Με την απόφαση αυτή καθορίζεται ο τρόπος οργάνωσης, τήρησης και ενημέρωσης του μητρώου αδειών παραγωγής, εγκατάστασης και λειτουργίας, καθώς και των εξαιρέσεων ή απαλλαγών από την υποχρέωση λήψης άδειας παραγωγής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ ή ΣΗΘΥΑ με χρήση ΑΠΕ, που θα τηρείται στην Υπηρεσία ΑΠΕ του ΥΠΕΚΑ, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Επιπλέον, καθορίζεται η διαδικασία υποβολής στοιχείων και πληροφοριών που θα υποβάλλουν οι κάτοχοι μονάδων ΑΠΕ σχετικά με τη λειτουργία τους στην αρμόδια Υπηρεσία, καθώς και το περιεχόμενό τους, η περιοδικότητα υποβολής τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

Το Μητρώο Αδειών θα αναρτάται στην ειδική ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης Επενδυτών για έργα ΑΠΕ. Σκοπός της υπουργικής απόφασης είναι η αξιοποίηση των στοιχείων που θα συλλέγονται, για την παραγωγή στατιστικών στοιχείων του ενεργειακού τομέα, καθώς και για την υποβολή στον Υπουργό ΠΕΚΑ και τη ΡΑΕ της ετήσιας έκθεσης με τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ, καθώς και με τις προτάσεις για την επίλυσή τους.

protothema.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός