Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

25 Δεκεμβρίου 2010

Το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να βελτιώσει και την χοληστερίνη




Οι καπνιστές που καταφέρνουν να κόψουν το τσιγάρο, όχι μόνο κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο των πνευμόνων, αλλά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, μπορεί να έχουν ένα ακόμα όφελος για την υγεία τους: τη βελτίωση της χοληστερίνης τους, κυρίως την αύξηση της "καλής" χοληστερόλης, παρά την πιθανή αύξηση του βάρους που μπορεί να ακολουθήσει τη διακοπή του καπνίσματος. 


Αν κάτι τέτοιο πράγματι επιβεβαιωθεί και από νέες έρευνες, τότε θα ριχτεί περισσότερο φως στην μάλλον μυστηριώδη σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα και στην υγεία της καρδιάς. Περίπου το 20% (ένας στους πέντε) των θανάτων από καρδιολογική αιτιολογία αποδίδονται στο κάπνισμα, όμως οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πλήρως τον μηχανισμό πίσω από αυτή τη σχέση. Είναι πιθανό ότι το τσιγάρο επηρεάζει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος μέσω ποικίλων οδών, όπως η μείωση των επιπέδων του οξυγόνου στο αίμα και η φθορά της ίδιας της καρδιάς.

Μερικές μικρές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι το κάπνισμα μειώνει την "καλή" χοληστερόλη και αυξάνει την "κακή". Η νέα έρευνα, υπό τον δρα Άνταμ Γκέπνερ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, που δημοσιεύτηκε στο καρδιολογικό περιοδικό "American Heart Journal", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησε περισσότερους από 1.500 καπνιστές που κατά μέσο όρο κάπνιζαν ένα πακέτο τη μέρα. Μετά από ένα χρόνο και τις σχετικές προσπάθειες, ένας στους τρεις περίπου (36%) κατάφεραν να το κόψουν. 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι το έκοψαν, εμφάνισαν στη συνέχεια κατά μέσο όρο αύξηση 5% στο επίπεδο της "καλής" χοληστερόλης (HDL) ή 2,4 mg/dL Η ωφέλεια ήταν συγκριτικά μεγαλύτερη στις γυναίκες. Οι φανατικοί καπνιστές είχαν την ίδια ουσιαστικά ωφέλεια στην χοληστερόλη τους, μετά τη διακοπή του καπνίσματος, με τους πιο "ελαφριούς" καπνιστές.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ) 

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός