Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

16 Ιανουαρίου 2011

Thessalonistas!-Θεσσαλονικείς σε δράση!






«Ή δράσε ή σκάσε». Απόλυτο, επιθετικό, το μότο των thessalonistas, της νέας εθελοντικής ομάδας της Θεσσαλονίκης, δηλώνει με σαφήνεια την αποστρέφεια των μελών της απέναντι στη νωθρότητα. Θεωρούν δεδομένο πως η Θεσσαλονίκη είναι μία άσχημη πόλη. Με μποτιλιάρισμα, σκουπίδια, μπετόν και έλλειψη υποδομών για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Έχουν αναγάγει, όμως, σε προσωπική υπόθεση τη δημιουργική αντίδραση απέναντι στη μιζέρια.



Αγνωστοι μεταξύ τους, 15 Θεσσαλονικείς με κοινή συνισταμένη την αγάπη για μια πόλη που μαραζώνει μέρα με τη μέρα, ήρθαν σε επαφή μέσω της κίνησης των Atenistas, η οποία εδώ και καιρό αναλαμβάνει δράσεις ανάδειξης της Αθήνας.


«Δεν έχουμε κάποιο συγκεκριμένο κοινό προφίλ. Ολοι μας, όμως, θέλουμε να βοηθήσουμε τη Θεσσαλονίκη να αναπνεύσει ξανά μέσα από εποικοδομητικές δράσεις», μας λέει ο 33χρονος Νίκος Γ., μέλος του συντονιστικού της ομάδας.


Οι Thessalonistas είναι μια ομάδα που δημιουργήθηκε κατά τα πρότυπα των atenistas της Αθήνας και με δική τους πρωτοβουλία αφού υπήρξε αντίστοιχο αίτημα από πολλούς κατοίκους της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, οι δράσεις τους είναι ανεξάρτητες και δεν υποκινούνται από τους atenistas. Παρόμοιες ομάδες έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούνται και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Η πραγμάτωση της ανάγκης να ζούμε σε ένα καλύτερο αστικό περιβάλλον φαίνεται να έχει περάσει στα χέρια των πολιτών.


Με την «τεχνογνωσία των atenistas»


Η ιστορία έχει ως εξής: Αρκετοί Θεσσαλονικείς έστειλαν mail στους atenistas, ζητώντας τους να γίνει κάτι ανάλογο και στη Θεσσαλονίκη. Εκείνοι, αντί να πουν «και γιατί δεν μαζεύεστε μέσω Facebook;», δημιούργησαν μία φόρμα, για να συμπληρώνουν οι ενδιαφερόμενοι. Έτσι μαζεύτηκαν 170 άτομα που ενδιαφέρονταν για κάτι τέτοιο. Οργανώθηκε μία συνάντηση, στην οποία τελικά παραβρέθηκαν δεκατρία άτομα, που δημιούργησαν τον πυρήνα.
Ο Πάνος εξηγεί ότι ένα από τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ο «πυρήνας» είναι ο ελεύθερος χρόνος και η αληθινή διάθεση. Με τους atenistas δεν συναντήθηκαν ποτέ τα μέλη του πυρήνα, αλλά μίλησαν τηλεφωνικά. «Μας έδωσαν τεχνογνωσία μόνο», εξηγεί, την οποία ο Νίκος προσδιορίζει ως «μας έφεραν σε επαφή, ώστε να δημιουργηθεί η ομάδα».


«Για κάθε atenista που φυτεύει ένα δέντρο αντιστοιχεί ένας που τον φωτογραφίζει για το flickr, ένας που τραβάει βίντεο για το youtube, ένας που τουιτάρει, άλλος ένας που φεϊσμπουκάρει και καναδυό που μπλογκάρουν». Ήταν σχόλιο που είχα δει αναρτημένο κάπου στο twitter σχετικά με την απρόσμενη δημοσιότητα που πήραν οι δράσεις της αθηναϊκής ομάδας. Για να πείσουμε πάντως τους thessalonistas να φωτογραφηθούν, χρειάζεται να καταβάλουμε προσπάθεια.




Οι δράσεις των Thessalonistas μέχρι στιγμής.


1η δράση: Καθάρισαν τη Σβώλου
"Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010, ώρα 12:00. Οι thessalonistas συγκεντρώθηκαν για την πρώτη δράση τους με σκοπό να αποδείξουν κάτι απλό: ότι έστω και λίγα άτομα, σε 3 ώρες μπορούν να κάνουν μία διαφορά.
Οπλισμένοι με κουβάδες, γάντια, ξύστρες, καθαριστικά και σκούπες επανέφεραν στην κατάσταση που τους αρμόζει στάσεις λεωφορείων, φανάρια, οδικές πινακίδες, κολώνες φωτισμού ακόμα και δέντρα(!). "


 2η δράση: Καθάρισαν τα δυτικά τείχη 

"Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ώρα 12:00 και κάτι , περίπου 50 μέλη της ομάδας, εφοδιασμένα με γάντια, σακούλες, φτυάρια και τσουγκράνες, συγκεντρώθηκαν στα Κάστρα, στην παιδική χαρά στην Αγίου Δημητρίου και Αγίου Νέστορος. Αποστολή τους ήταν να καθαρίσουν περιμετρικά την παραμελημένη πλευρά των δυτικών τειχών της πόλης, με στόχο την ανάδειξη των ιστορικών χώρων της Θεσσαλονίκης.Απρόσμενα θετική ήταν η παρουσία των αρμόδιων αντιδημαρχιών του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και η υλικοτεχνική υποστήριξη που προσέφεραν.
 Στο καθαρισμένο χορτάρι δίπλα στο τείχος μπαίνει μία ταμπέλα που γράφει «Πόλη είναι οι άνθρωποι». Το ίδιο είναι γραμμένο στα αγγλικά και στα ρωσικά. «Στα αγγλικά επειδή είναι διεθνής γλώσσα και στα ρωσικά για να το καταλαβαίνουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής», επισημαίνουν οι thessalonistas.  "


3η δράση: Δεντροφυτεύουν στο Σειχ Σου
"… thess πράσινο & οξυγόνο;
Έλα τότε μαζί μας την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, ώρα 10:00, να εξορμήσουμε στον τελευταίο περιαστικό πνεύμονα της πόλης, στο Σέιχ Σου.
Μιας και η περίοδος της αναδάσωσης οδεύει προς το τέλος της, κρίνουμε πώς είναι σημαντικό να οργανώσουμε μια δενδροφύτευση σε χώρο προσιτό και προσβάσιμο σε όλους τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης."



Το «μανιφέστο» των thessalonistas 


Μια φορά και έναν καιρό στα βόρεια μιας μικρής χώρας, που ονομαζόταν Ελλάδα, υπήρχε μία πόλη. Πολλοί την ξέρανε ως «Όμορφη Θεσσαλονίκη» ή «Νύφη του Θερμαϊκού», άλλοι διαλαλούσαν τις ερωτικές αρετές της, ενώ κάποιοι θαύμαζαν την ομίχλη της, που θαρρείς πως μπέρδευε τη θάλασσα με τον ορίζοντα και τα έκανε ένα.
Στοπ. Αυτό είναι ένα παραμύθι.
Η Θεσσαλονίκη το 2010 όμως είναι μία άσχημη πόλη.
Μία πόλη που ασφυκτιά, που ξεκουφαίνεται από τα κορναρίσματα, που είναι στολισμένη από μπετόν, που ξερνάει τα σκουπίδια της παντού.
Μια βόλτα θα σε πείσει.
Αυτή η βόλτα έπεισε κι εμάς, τους thessalonistas, να αντιδράσουμε δημιουργικά στην καθημερινότητα που βιώνει ο καθένας μας σε αυτήν την πόλη που αγαπάμε τόσο, χωρίς να περιμένουμε πρωτοβουλίες άλλων.
Μαζευτήκαμε λοιπόν ένα απόγευμα, άνθρωποι διαφορετικοί και ετερόκλητοι αλλά με κοινό τόπο, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη Θεσσαλονίκη.
Η πρόθεσή μας δεν στηρίζεται από κάποιο πολιτικό σχηματισμό ούτε επίσης αποσκοπεί στην εκπλήρωση άλλων φιλοδοξιών πέρα από την προφανέστερη αλλά και σημαντικότερη, που είναι να ζήσουμε σε μία πόλη πιο ανθρώπινη, πιο χρωματιστή, πιο ζωντανή, πιο φιλική προς το περιβάλλον, περισσότερο βιώσιμη.


Με πληροφορίες από
www.makthes.gr
www.agelioforos.gr
thessalonistas.wordpress.com
www.facebook.com/thessalonistas
www.fititis.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός