Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

23 Μαρτίου 2011

Greenpeace: Οι «προβληματικοί» πυρηνικοί αντιδραστήρες της Ευρώπης

Σε «δύο ταχύτητες» αναμένεται πως θα διαμορφωθεί η «Ευρώπη της πυρηνικής ενέργειας» καθώς οι χώρες - μέλη απέτυχαν να συμφωνήσουν στα κριτήρια που θα κρίνουν την αντοχή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην ΕΕ - μολονότι: α) πολλοί εταίροι ζήτησαν να ελεγχθούν επιπλέον οι πυρηνικές εγκαταστάσεις των γειτονικών χωρών (στην Ελβετία, την Τουρκία, τη Λευκορωσία, την Ουκρανία) και β) σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, αρκετοί ευρωπαϊκοί αντιδραστήρες είναι ύποπτοι δυσλειτουργίας.
Αναλυτικότερα, στην έκτακτη σύνοδο των συναρμοδίων υπουργών της ΕΕ, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει η νομική βάση που να καθιστά τη διαδικασία ελέγχου υποχρεωτική, άρα η συμμετοχή των εταίρων σ΄αυτήν είναι εθελοντική - με άλλα λόγια, η μη συμμετοχή δεν επιφέρει κάποιες συνέπειες. Ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ σημείωσε σχετικά, ότι ελπίζει η οδηγία για την πυρηνική ασφάλεια του 2009 να ενσωματωθεί στις εθνικές νομοθεσίες στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα εξάλλου με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η Greenpeace, οι αντιδραστήρες που λειτουργούν με τη ρωσική τεχνολογία VVER440 και που βρίσκονται εγκατεστημένοι στην Ουγγαρία (4), τη Σλοβακία (4) και την Τσεχία (4), θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι. Επίσης δύο αντιδραστήρες που βρίσκονται στη Ρουμανία (Καναδικής τεχνολογίας) χαρακτηρίζονται από ορισμένα στοιχεία που υπήρξαν καταστροφικά στην περίπτωση του Τσερνομπίλ, ενώ οι αντιδραστήρες της Σλοβενίας (1) και της Ρουμανίας (2), αλλά και οι σχεδιαζόμενοι της Βουλγαρίας (2) και της Ιταλίας βρίσκονται σε σεισμοπαθείς ζώνες. Στην έκθεσή της η Greenpeace διατυπώνει ανησυχίες για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις ορισμένων χωρών, που έχουν ηλικία άνω των 30 ετών - συγκεκριμένα στη Γαλλία, Γερμανία, Φινλανδία, στο Βέλγιο, την Ολλανδία, Σουηδία, Βρετανία και Ισπανία.

Παρά την ασυμφωνία των κρατών-μελών για τις προδιαγραφές ασφαλείας, ορισμένοι εταίροι ζήτησαν να επεκταθεί ο έλεγχος ασφαλείας και στις γειτονικές προς την ΕΕ χώρες. «Η ραδιενέργεια δεν γνωρίζει σύνορα» υποστήριξαν σχετικά και ενδεικτικά, ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Αουντρόνιους Αζουμπάλις εξέφρασε την ανησυχία του για τα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στη Λευκορωσία και στο Καλίνινγκραντ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί, ότι από γαλλικής (κυρίως) και βελγικής (λιγότερο) πλευράς, ασκήθηκε κριτική στον Γερμανό επίτροπο Γκίντερ Έτινγκερ για ορισμένες δηλώσεις του που «πλειοδοτούσαν επί τα χείρω» στην περιγραφή του πυρηνικού δυστυχήματος της Ιαπωνίας. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δίνουμε τροφή σε νευρώσεις και λυπούμαι για ορισμένες δηλώσεις του επιτρόπου που προκάλεσαν σοκ στη Γαλλία» είπε ο υπουργός Ενέργειας Ερίκ Μπρεσόν. Υπό την πίεση δημοσιογραφικών ερωτήσεων, ο κ. Μπρεσόν ανέφερε πως η αναφορά Έτιγνκερ στην κατάσταση «Αποκάλυψης» της Ιαπωνίας, στην επισήμανσή του πως η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου «βρίσκεται στα χέρια του θεού» και η πρόβλεψή του πως στη διαδικασία ελέγχου της ασφάλειας «ορισμένοι αντιδραστήρες δεν θα περάσουν τα τέστ δοκιμής», ήταν άστοχες κουβέντες.

Κατά τις πληροφορίες, η επίπληξη Μπρεσόν προς τον Γερμανό επίτροπο υποστηρίχθηκε επίσης από τον Βέλγο ομόλογό του Πωλ Μανιέτ, ενώ σημειώνεται πως η «ευαισθησία» των δύο χωρών πρέπει να συσχετιστεί και με το γεγονός, ότι πρόκειται για τις δύο πλέον εξαρτώμενες από την πυρηνική ενέργεια ευρωπαϊκές χώρες.

skai.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός