Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

1 Ιουνίου 2011

Καφενείον... «Η ωραία Θεσσαλονίκη»



Σε μια απέραντη... φραπεδούπολη έχει μετατραπεί η Θεσσαλονίκη. Συνολικά 3.500 καφετερίες λειτουργούν σήμερα στο δήμο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με όσα είπε χτες ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, η οποία ασχολήθηκε με το μπάχαλο που επικρατεί με τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία Αριστοτέλους.
Τα καφέ ξεφυτρώνουν πια σε κάθε γωνιά, σε κάθε δρόμο, όχι μόνο του κέντρου της πόλης αλλά και περιφερειακά, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να διεκδικεί με αξιώσεις τον τίτλο ενός μεγάλου... καφενείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη θέση «παραδοσιακών» για τη Θεσσαλονίκη εμπορικών καταστημάτων, που βάζουν λουκέτο λόγω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης, ανοίγουν καφέ.

«Αυτό που σίγουρα δουλεύει στην πόλη μας είναι τα καφέ. Μέχρι σήμερα δεν έχει κλείσει ούτε ένα καφέ, αντίθετα οι εγγραφές αυτών των καταστημάτων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο αυξάνονται. Ουζερί, εστιατόρια, εμπορικά μαγαζιά που μέχρι πρότινος πωλούσαν παπούτσια ή ρούχα μετατρέπονται σε καφέ και αρχίζουν να δουλεύουν. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι αυτήν τη στιγμή σήμερα στην αγορά της πόλης αυτοί που μπορούν και πληρώνουν τα υψηλότερα ενοίκια είναι τα καφέ», τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του καταστημάτων του ιστορικού κέντρου, Χρήστος Νικολόπουλος.

Οπως σημειώνουν άνθρωποι της αγοράς, παρότι οι τιμές του καφέ στην πόλη μας δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλές, ο κόσμος δείχνει να μην εγκαταλείπει αυτήν τη συνήθεια.



Στην Αριστοτέλους
Με αυτά τα δεδομένα, όπως επισήμανε χτες ο κ. Μπουτάρης, είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπει μια τάξη με τα τραπεζοκαθίσματα. Στη χτεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε η διαβούλευση με τους 14 καταστηματάρχες των καφέ της πλατείας Αριστοτέλους, αλλά και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, δεν ελήφθη όμως καμία απόφαση. Η Επιτροπή θα ξανασυνεδριάσει μέχρι τις 15 Ιουνίου, προκειμένου να καταλήξει σε ένα σχέδιο, το οποίο και θα προτείνει στους ενδιαφερόμενους.

«Δεν πάει άλλο. Ενώ η πλατεία Αριστοτέλους είναι σήμα κατατεθέν της πόλης, έχει καταντήσει να είναι ό,τι χειρότερο υπάρχει», τόνισε χαρακτηριστικά και επισήμανε ότι επιθυμεί να καταστήσει την Αριστοτέλους πρότυπο, ζητώντας από τους καταστηματάρχες που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Κουράκης, σε έναν ορίζοντα ενός έτους θα επανελεγχθούν όλες οι άδειες που δόθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τέλος σε μια κατάσταση που ταλαιπωρεί την πόλη εδώ και χρόνια», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος. Ο ίδιος έκανε λόγο για υψηλά πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε καταστήματα το 2010 («σε ένα κατάστημα επιβλήθηκε πρόστιμο ακόμη και 100.000 ευρώ»), τα οποία όμως φαίνεται ότι δεν είναι ικανά από μόνα τους να λύσουν το πρόβλημα.

«Θέλουμε κανόνες για τα τραπεζοκαθίσματα, θέλουμε ενιαίο σχεδιασμό στην πλατεία», τόνισε ο κ. Νικολόπουλος και πρότεινε να ανατεθεί σε μικτή επιτροπή δήμου και καταστηματαρχών ο έλεγχος της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Ομοιομορφία και ψηλούς ανεμοφράκτες ζήτησε ο εκπρόσωπος της Ενωσης Εστιατόρων και Ψητοπωλών, Γιάννης Φιλοκώστας.



«Καρεκλοθάλασσα»
«Θέλουμε να λειτουργούν καφέ στην Αριστοτέλους, αλλά δε θέλουμε την καρεκλοθάλασσα», επισήμανε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ενωσης Πεζών Θεσσαλονίκης, Μαργαρίτα Αγγελίδου. Ζήτησε ο νέος σχεδιασμός να γίνει στη βάση που απαιτεί η αισθητική, η διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων να είναι συμμετρική και από τις δύο πλευρές της πλατείας, να αφεθούν τρεις ελεύθεροι διάδρομοι για τους πεζούς και να υπάρχουν προδιαγραφές για άτομα με κινητικά προβλήματα. «Θα πρέπει ο τύπος των τραπεζοκαθισμάτων να είναι ενιαίος, αλλά να αλλάζει μόνο το χρώμα από μαγαζί σε μαγαζί. Είμαστε αντίθετοι στις κίτρινες διαγραμμίσεις, η διαφοροποίηση θα μπορούσε να γίνει στα υλικά του δαπέδου», είπε.

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός