Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

14 Σεπτεμβρίου 2012

Τα δέκα δισ. μπορεί να φτάσει ο πληθυσμός της Γης το 2100

Ο πληθυσμός της Γης, που σήμερα είναι επτά δισεκατομμύρια, θα ξεπεράσει τα δέκα μέχρι το 2100 και ίσως φτάσει και τα 15, αν βελτιωθούν τα ποσοστά γονιμότητας, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα από το Λονδίνο.



Η «Κατάσταση του Παγκόσμιου Πληθυσμού 2011» δημοσιεύεται λίγο πριν τις εκδηλώσεις της 31ης Οκτωβρίου με αφορμή το γεγονός της αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη που θα ξεπεράσει τα επτά δισεκατομμύρια.

Το Ταμείο του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό (UNFPA) τονίζει τις μεγάλες προκλήσεις που γεννά η δημογραφική πίεση για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις μέχρι το 2050 θα ζουν στη Γη 9,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και περισσότεροι από δέκα μέχρι το τέλος του αιώνα, σύμφωνα με το UNFPA.

Αλλά, με «μόνο μια μικρή βελτίωση του ποσοστού γονιμότητας, ειδικά στις χώρες με το μεγαλύτερο πληθυσμό, οι αριθμοί αυτοί θα μπορούσαν να αναθεωρηθούν προς τα πάνω: 10,6 δισεκατομμύρια ως το 2050 και περισσότεροι από 15 δισεκατομμύρια ως το 2100».

Η έκθεση αναφέρεται στην δημογραφική αύξηση (Baby Boom) μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις επιπτώσεις της στην δεκαετία του '60.

Η ευημερία, η καλύτερη παιδεία, η πρόσβαση στην αντισύλληψη μείωσαν δραστικά την παγκόσμια γονιμότητα σε τέτοιο σημείο που σήμερα ορισμένες πλούσιες χώρες αντιμετωπίζουν μια ανησυχητική μείωση του πληθυσμού τους.

Τις τελευταίες έξι δεκαετίες, ο μέσος όρος της παγκόσμια γονιμότητας μειώθηκε περνώντας από τα έξι παιδιά ανά γυναίκα στα 2,5 σήμερα. Η ψαλίδα είναι 1,7 παιδιά ανά μέσο όρο στις προηγμένες χώρες σε 4,2 στις λιγότερο αναπτυγμένες.

Κάθε χρόνο ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται κατά 80 εκατομμύρια ανθρώπους και οι κάτω των 25 ετών εκπροσωπούν το 43% του πληθυσμού.

«Το ρεκόρ αυτό ίσως να θεωρείται από πολλές πλευρές ως επιτυχία για την ανθρωπότητα--οι άνθρωποι ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη υγεία», επισημαίνει ο Μπαμπατούντε Οσοτιμεχίν, εκτελεστικός διευθυντής του Ταμείου.

«Ομως πόσους ανθρώπους μπορεί να αντέξει η Γη; Τίθενται σημαντικές ερωτήσεις, αλλά ίσως να μην είναι οι αρμόζουσες. Οταν βλέπουμε μόνο τους αριθμούς κινδυνεύουμε να χάσουμε νέες ευκαιρίες να κάνουμε τη ζωή όλων καλύτερη στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση επισημαίνονται πολλές προκλήσεις:

- βοήθεια στους νέους στις φτωχές χώρες για να βρουν εργασία και να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

- προβλήματα στο περιβάλλον που ήδη είναι πιεστικά, αλλά θα ενταθούν με την αύξηση της ζήτησης τροφής, ενέργειας και στέγασης. Σήμερα, υπογραμμίζεται στην έκθεση, ο πλανήτης χρειάζεται 18 μήνες για να αναπληρώσει τους φυσικούς πόρους που χρησιμοποιήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

- η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η έλλειψη νερού. Μέχρι το 2030, το έλλειμμα ανάμεσα στη ζήτηση και στους διαθέσιμους υδάτινους πόρους θα φτάσει το 40%, υπογραμμίζεται στην έκθεση.

- το μέλλον των πόλεων: σήμερα η ζυγαριά των αστικών και αγροτικών πληθυσμών γέρνει προς τις πόλεις, αναφέρει η έκθεση, η οποία τονίζει την ανάγκη βελτίωσης του αστικού σχεδιασμού.

- στον τομέα της μετανάστευσης, στις πλούσιες πόλεις ο πληθυσμός γερνά και οι μετανάστες θα αναπληρώσουν τις θέσεις εργασίας αν είναι καλύτερα ενσωματωμένοι και προστατευμένοι.








www.real.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός