Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

18 Νοεμβρίου 2011

16χρονος «Πικάσο» στο ΑΠΘ

Στις 12 Νοεμβρίου έκλεισε τα δεκαέξι του χρόνια. Από πέρσι όμως είναι φοιτητής του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ο νεαρότερος φοιτητής του Ιδρύματος είναι ο Μιχάλης Λεοντίου Ψαράς από το Καλό Χωριό Λάρνακας, μαθητής Β' τάξης του Λυκείου "Βεργίνα".



Τον αποκαλούν δικαίως "παιδί θαύμα" ή "νέο Πικάσο", αφού η πορεία του καταδεικνύει το σπουδαίο του ταλέντο στη ζωγραφική. Φαίνεται πως ο Μιχάλης έμαθε πρώτα να ζωγραφίζει κι έπειτα να μιλά. Στα επτά του χρόνια, οι γονείς του τον έστειλαν σε ιδιωτικό εργαστήριο για να παρακολουθήσει μαθήματα ζωγραφικής.

Υπερήφανος ο Μιχάλης δήλωσε ότι οι γονείς του τον βοήθησαν πολύ, ιδιαίτερα ο πατέρας του, Λεόντιος, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Άσσια, όπου έζησε και εργάστηκε ο λαϊκός ζωγράφος Μιχάλης Κάσσιαλος» (σσ. ο Κάσσιαλος θεωρείται ισάξιος του Θεόφιλου).

"Στα 15 μου, λόγω των μαθημάτων που επέλεξα να παρακολουθήσω στο σχολείο, αποφάσισα να σταματήσω τα μαθήματα στη ζωγραφική. Οι γονείς μου και οι καθηγητές με προέτρεψαν να δοκιμάσω να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ειδικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ως άτομο με ιδιαίτερο ταλέντο. Στη Σχολή αυτή, δίνουν εξετάσεις άτομα 18 χρονών και άνω. Ήθελα να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Έστειλα στη Σχολή σχέδια μου και το απολυτήριο του γυμνασίου. Εγκρίθηκαν και διαγωνίσθηκα", λέει.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που διήρκεσαν τρεις μέρες, βγήκαν τον Οκτώβριο του 2011. Είχε πετύχει. Είχαν πάρει μέρος περισσότεροι από 300 υποψήφιοι και πέρασαν 128. Χρειαζόταν ο βαθμός 5 για να περάσεις τις εξετάσεις κι εκείνος τον εξασφάλισε.

Για τα μελλοντικά του σχέδια ο Μιχάλης Ψαράς δηλώνει: "Αφού τελειώσω το Λύκειο, θα κάνω τις σπουδές μου στη Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στις Παγκύπριες εξετάσεις θα πάρω μέρος για εικαστικές και εφαρμοσμένες τέχνες, πράγμα που σημαίνει πως, όταν τελειώσεις, παίρνεις πτυχίο ζωγράφου. Επιπλέον, ενδιαφέρομαι και για την αρχιτεκτονική, παρόλο που οι δύο κλάδοι δεν συνδυάζονται. Εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο οι Εφαρμοσμένες και Εικαστικές Τέχνες".

Το ταλαντούχο κυπριοτόπουλο αποκαλύπτει πως θαυμάζει αρκετούς Κύπριους ζωγράφους, παλαιούς και σύγχρονους. Από τους ξένους, ξεχωρίζει ιδιαίτερα τον Πικάσο, τον Ντα Βίντσι, τον Μιχαήλ Άγγελο και τον Μουρ.

Όσο για τον χαρακτηρισμό "νέος Πικάσο", που του αποδίδουν, ο Μιχάλης απαντά με σεμνότητα: "Αυτό αποτελεί για μένα μεγάλη τιμή, αλλά δεν θέλω να υπερηφανεύομαι. Θέλω να είμαι προσγειωμένος, δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Θέλω να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ".

Ο πατέρας του, Λεόντιος, δήλωσε: "Νιώθω περήφανος για τον γιο μου. Από τα πέντε του χρόνια είδα ότι είχε ένα έμφυτο ταλέντο και γι αυτό αποφασίσαμε να τον προωθήσουμε στη ζωγραφική. Αυτό μας έλεγαν και οι δάσκαλοι του".

Ο Μιχάλης, ωστόσο, είναι γενικώς άριστος μαθητής και ιδιαιτέρα αγαπητός. Ο διευθυντής του Λυκείου, στο οποίο φοιτά, Θεοχάρης Μασούρας, λέει με υπερηφάνεια για το Μιχάλη: "Πρόκειται για νέο σεμνό, ταπεινό, με έμφυτη ευγένεια. Είναι άριστος μαθητής. Ολοκλήρωσε την Α' Λυκείου με 19 και 12/14. Τόσα χρόνια στα σχολεία, δεν μου έτυχε ποτέ ξανά 15χρονος μαθητής να πάρει θέση στο Πανεπιστήμιο. Έκανε περήφανο ολόκληρο το σχολείο και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει ακόμα πιο σπουδαία πράγματα.


www.nooz.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός