Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

4 Νοεμβρίου 2011

Πώς θα προστατέψετε αποτελεσματικα το ιδιωτικό σας απόρρητο στο Facebook

Δεν είναι κακό να µοιράζεται κανείς πράγµατα, αλλά µάλλον όχι σε όλους. Και ας δούµε την πραγµατικότητα κατάµατα. Αν µοιράσουµε κάτι προσωπικό στους φίλους µας στο Facebook, κανείς δε µας εγγυάται ότι αυτό θα µείνει µόνο µεταξύ µας. Σίγουρα το Facebook δε φηµίζεται για την... εχεµύθειά του.




Παρακάτω θα σας δείξουµε τρόπους για το πώς µπορείτε να προστατέψετε το ιδιωτικό σας απόρρητο κατά τις περιπλανήσεις σας στη δηµοφιλέστερη υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.
Δημιουργώντας λίστες αποκλεισµένων
Επιλέξτε Privacy Settings [Ρυθµίσεις απορρήτου] από το µενού Account [Λογαριασµός] στο λογαριασµό σας στο Facebook και ψάξτε για το Block Lists [Λίστες αποκλεισµού] στο κάτω σηµείο της σελίδας. Κάντε κλικ στο Edit your Lists [Επεξεργαστείτε τις λίστες σας]. Έτσι, θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο όπου µπορείτε να µπλοκάρετε χρήστες µε βάση το όνοµα ή το email τους, να µπλοκάρετε προσκλήσεις από συγκεκριµένα apps αλλά και προσκλήσεις για συµµετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις [εικ. 1].
Περιορίζοντας apps και sites
Στο ίδιο σηµείο κάνετε κλικ στο Edit your settings [Επεξεργαστείτε τις ρυθµίσεις σας] του πεδίου Apps and website [Εφαρµογές και Ιστοσελίδες]. Δεν µπορείτε να επιλέξετε ποιοι θα βλέπουν τη φωτογραφία, το όνοµά σας ή τα δίκτυα στα οποία ανήκετε, αλλά όλα τα υπόλοιπα µπορείτε να τα ελέγξετε ώστε τα apps να µην αλιεύουν προσωπικά σας δεδοµένα [ή των φίλων σας και των γνωστών τους]. Για παράδειγµα, µε τη λειτουργία Instant Personalization [Άµεση προσαρµογή] µπορείτε να ενεργοποιήσετε ή να απενεργοποιήσετε την απεικόνιση της δραστηριότητας σε sites όπως τα Bing και Pandora. Επιλέγοντας, επίσης, τη λειτουργία Info accessible through your friends [εικ. 2] [Διαθέσιµες πληροφορίες µέσω των φίλων σας] καθορίζετε ποιες πληροφορίες σας θα είναι διαθέσιµες σε apps, παιχνίδια και sites.
Καθορίστε ποιος μπορεί να σας βρίσκει
Στο πάνω µέρος της σελίδας των Privacy Settings [Ρυθµίσεις απορρήτου] κάντε κλικ στο View Settings [Προβολή ρυθµίσεων] κάτω από το Connecting on Facebook [Σύνδεση µέσω Facebook]. Στη σελίδα που θα εµφανιστεί, καθορίστε ποιος θα µπορεί να σας βρίσκει, µέσω του πεδίου Search for you on Facebook [Αναζήτηση στο Facebook], να σας στέλνει αιτήµατα φιλίας [Send your friends requests – Να σας στέλνει αιτήµατα φιλίας], ακόµα και να βλέπει πληροφορίες όπως η πόλη που µένετε.
Οι επιλογές που εµφανίζονται για αυτά είναι Everyone, Friends of Friends και Friends Only [εικ. 3] [Όλοι, Φίλοι Φίλων, Μόνο Φίλοι]. Το friends Οnly [Μόνο Φίλοι] αποτελεί το µικρότερο γκρουπ το οποίο µπορεί να αλληλεπιδράσει µαζί σας, περιορίζοντας την επικοινωνία µε αυτούς. Έτσι, όµως, θα δυσκολευτείτε να επεκτείνετε το δίκτυο µε τους φίλους σας.
Ιδιωτικό sharing
Σίγουρα το παρακάτω µπορεί να αντιτίθεται στη φιλοσοφία µιας υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι πιθανό να µη θέλετε να διαβάζει ή να βλέπει ο οποιοσδήποτε τα posts σας. Σε µια τέτοια περίπτωση κάνετε τα εξής: ενώ είστε στη σελίδα του Privacy Settings [Ρυθµίσεις απορρήτου], πηγαίνετε στην περιοχή Sharing on Facebook [Κοινοποίηση στο Facebook] και κάντε κλικ στο Custom [Προσαρµοσµένη].
Εκεί καθορίστε ποιοι µπορούν να βλέπουν τα updates της κατάστασής σας και τις φωτογραφίες, το βιογραφικό και τις πληροφορίες επικοινωνίας, ακόµα και εικόνες στις οποίες έχετε γίνει tag από άλλους χρήστες. Kαι εδώ η διαβάθµιση κυµαίνεται από Everyone [Όλοι] έως το Friends Only [Μόνο Φίλοι].
Μην προδίδετε τη θέση σας
Πηγαίνετε στην περιοχή Sharing on Facebook [Κοινοποίηση στο Facebook] των Privacy Settings, επιλέξτε Custom [Προσαρµοσµένη] και κάνετε κλικ στο Customize settings. [Προσαρµογή Ρυθµίσεων]. Ακολούθως µεταφερθείτε στο Things others share [Πράγµατα που κοινοποιούν οι άλλοι] και αφιερώστε λίγο χρόνο στο Edit settings του Friends can check me in to places [Οι φίλοι µπορούν να κοινοποιούν την παρουσία µου σε τοποθεσίες]. Εκεί µπορείτε να επιλέξετε ανάµεσα στo Enabled [Ενεργοποιηµένο] και στο Disabled [Απενεργοποιηµένο] αν δε θέλετε οι άλλοι να µπορούν να επισηµαίνουν την τοποθεσία στην οποία βρεθήκατε κάποια στιγµή [εικ. 4].
Περιορίζοντας τα στοιχεία επικοινωνίας
Μάλλον είναι δύσκολο κάποιος εκτός του κύκλου σας να ζητά το τηλέφωνο, τη διεύθυνση, το IM ψευδώνυµο ή το email σας – εφόσον είναι φίλοι σας, τα ξέρουν. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα παραπάνω, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή Contact Information [Στοιχεία Επικοινωνίας] ακριβώς κάτω από το Things other share [Πράγµατα που κοινοποιούν οι άλλοι], είναι ρυθµισµένα στο Friends Only [Μόνο Φίλοι] ή τουλάχιστον στο Friends of Friends [Φίλοι φίλων] – εκτός αν επιθυµείτε να µπορεί να επικοινωνεί µαζί σας ο οποιοσδήποτε.
Ελέγχοντας το status
Όταν ανανεώνετε την κατάστασή σας [status], ακριβώς κάτω από το πεδίο πληκτρολόγησης υπάρχει το εικονίδιο ενός λουκέτου µαζί µε ένα βελάκι που δείχνει προς τα κάτω. Κάνοντας κλικ σε αυτό, αποκαλύπτεται ένα µενού στο οποίο καθορίζετε ποιος µπορεί να δει το µήνυµα κατάστασής σας: έχετε τη δυνατότητα επιλογής από Everyone [Όλοι] έως Friends Only [Μόνο Φίλοι]. Aν πατήσετε customize [Μορφοποίηση], µπορείτε να κάνετε πιο συγκεκριµένες επιλογές, όπως το να µπλοκάρετε µεµονωµένα άτοµα ή οµάδες.
Μη διαφημίζετε το Facebook
Το Facebook εξ ορισµού µπορεί να χρησιµοποιήσει την εικόνα του προφίλ σας δίπλα σε µια διαφήµιση, από τη στιγµή που εσείς έχετε κάνει like στη διαφηµιζόµενη σελίδα. Παρ' όλα αυτά, αν εσείς δε θέλετε να συµβαίνει αυτό, µπορείτε να το απενεργοποιήσετε. Επιλέξτε Account Settings [Ρυθµίσεις λογαριασµού], κάντε κλικ στην καρτέλα Facebook Adverts [Διαφηµίσεις Facebook] και πατήστε το "no one" [εικ. 5] [Kανείς] από το µενού. Στη συνέχεια κάνετε κλικ στο Save Changes [Αποθήκευση αλλαγών] για κάθε σας επιλογή.
Ψάχνοντας για καταπατητές
Όσο απίθανο και αν ακούγεται, µπορεί κάποιος να µπει στο Facebook µε το δικό σας λογαριασµό. Ευτυχώς, µπορείτε να µάθετε αν και πότε κάποιες άλλες συσκευές ή υπολογιστές έχουν αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασµό σας. Επιλέξτε Account > Account Settings [Λογαριασµός > Ρυθµίσεις Λογαριασµού] και κάντε κλικ στο change [αλλαγή] δίπλα στο Account security [Ασφάλεια λογαριασµού]. Μπορείτε να επιλέξετε την ενηµέρωσή σας µε ένα email ή SMS όταν µια νέα συσκευή εισέρχεται στο Facebook µε το δικό σας λογαριασµό [εικ. 6]. Επιπλέον, σε αυτή τη σελίδα θα δείτε την πρόσφατη δραστηριότητα του λογαριασµού σας
Προσωρινή απενεργοποίηση
Αυτό αποτελεί το ύστατο βήµα ασφάλειας. Για να το ενεργοποιήσετε, πατήστε στο deactivate, στο πεδίο Deactivate account [Απενεργοποίηση λογαριασµού] των Αccount Settings [Ρυθµίσεις λογαριασµού]. Όταν ο λογαριασµός σας είναι απενεργοποιηµένος, κανείς δεν µπορεί να σας βρει, κανείς δεν µπορεί να είναι φίλος µαζί σας ή να δει τι έχετε κάνει post. Η απενεργοποίηση δε σβήνει τίποτα. Όποτε είστε έτοιµοι να επιστρέψετε, απλώς ενεργοποιήστε το λογαριασµό σας. Η απενεργοποίηση θα φανεί χρήσιµη στην περίπτωση που δεν µπορείτε να είστε online για ένα συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα και θέλετε να είστε σίγουροι ότι κανείς δε θα χρησιµοποιήσει το λογαριασµό σας.



Γ. Φετοκάκης





Πηγή
e-pcmag.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός