Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

16 Φεβρουαρίου 2012

Συμφωνία Ισραήλ-Κύπρου με "ομπρέλα τα ισραηλινά μαχητικά F-15 και F-16 "

Στρατιωτική συμφωνία στρατηγικής σημασίας η οποία θα επιτρέπει στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να παρέχουν προστασία σε ολόκληρη της ΑΟΖ της Κύπρου (που περιλαμβάνει φυσικά όλα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου), αλλά και στον εναέριο χώρο άνωθεν του χερσαίου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Yπέγραψαν σήμερα Κύπρος και Ισραήλ, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές από το Τελ Αβίβ στο defencenet.gr.

Η συμφωνία υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Κύπρου και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ σήμερα το μεσημέρι κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του Benjamin Netanyahu στο νησί και αφ'ενός δίνει το απαραίτητο στρατηγικό βάθος στο Ισραήλ, αφού στην συμφωνία προβλέπεται μόνιμη μεταστάθμευση στην Κύπρο, αφ'ετέρου καθιστά τα ισραηλινά μαχητικά F-15 και F-16 "φύλακες-άγγελους" της Κύπρου!

Αν και η συμφωνία αφορά την συνεργασία των δύο κρατών στον τομέα της έρευνας και διάσωσης στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των δύο κρατών ισραηλινά δημοσιεύματα αναφέρουν ξεκάθαρα ότι τα αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ισραήλ και τα πλοία του Ναυτικού της χώρας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον κυπριακό εναέριο χώρο και ύδατα για την προστασία των κυπριακών εγκαταστάσεων εξόρυξης φυσικού αερίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν το Ισραήλ επιθυμεί την εγκατάσταση μαχητικών αεροσκαφών της Αεροπορίας του στην αεροπορική βάση της Πάφου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι «Το Ισραήλ ενδιαφέρεται για την ειρηνική συνεργασία και την εμπέδωση κλίματος ασφάλειας μστην περιοχή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Χριστόφιας καταδίκασε πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στις πρεσβείες του Ισραήλ στην Ινδία και στη Γεωργία και ζήτησε από την ΕΕ να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα ως απάντηση στις πρόσφατες απειλές της Τουρκίας για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ από την κυβέρνηση του νησιού.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών αλλάζει τα γεωπολιτικά δεδομένα αφού πλέον η προστασία των
ενεργειακών πόρων της κυπριακής Δημοκρατίας περνά και επίσημα κάτω από την ομπρέλα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων καταστώντας το εβραϊκό κράτος εγγυητή της ασφάλειας του μελλοντικού πυρήνα της κυπριακής οικονομίας.

Ουσιαστικά το Ισραήλ στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν μπορεί πια να προκαλεί κωλύματα στην αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Την ίδια στιγμή με την κίνηση αυτή το Ισραήλ αντικαθιστά μερικώς την Ελλάδα στην περιοχή, παρέχοντας ασφάλεια όχι μόνο στις ενεργειακές εγκαταστάσεις του οικοπέδου 12 αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη πλατφόρμα εξόρυξης που θα δραστηριοποιείται στη θαλάσσια περιοχής μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.




Πηγή defencenet.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός