Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

13 Μαΐου 2012

Όσοι δοκιμάζουν το τσιγάρο γίνονται καπνιστές

Τι έδειξε έρευνα φοιτητών της Ιατρικής του ΑΠΘ για το κάπνισμα
Η συντριπτική πλειονότητα όσων πρωτοδοκιμάζουν το τσιγάρο γίνονται καπνιστές, παρότι δεν σκόπευαν να αρχίσουν το κάπνισμα.




Στα ήδη υπάρχοντα ανησυχητικά στοιχεία για το κάπνισμα στην Ελλάδα έρχονται να προστεθούν και τα στοιχεία έρευνας φοιτητών Ιατρικής του ΑΠΘ, σύμφωνα με τα οποία το 86,93% όσων καπνίζουν ή κάπνισαν συστηματικά, δήλωσαν ότι όταν πρωτοδοκίμασαν τσιγάρο, δεν σκόπευαν ούτε να αρχίσουν το κάπνισμα ούτε και να το συνεχίσουν!

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε ένα τυχαίο δείγμα 473 φοιτητών του ΑΠΘ έδειξε ότι το 38,9% των ερωτηθέντων ήταν τακτικοί καπνιστές, ενώ το 3,38% ήταν πρώην συστηματικοί καπνιστές και έχουν κόψει το τσιγάρο. Από το άθροισμα αυτών, το 48,8% ξεκίνησαν να καπνίζουν στο Λύκειο, ενώ το 24,87% στο 1ο έτος των σπουδών τους. Το 68,69% αυτών δήλωσαν ότι κάπνιζαν ή καπνίζουν 6-20 τσιγάρα τη μέρα (6-10 τσιγάρα το 32,83%, και 11-20 τσιγάρα 35,86%).

«Δεν φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και επιρροής από το οικογενειακό και στενό φιλικό περιβάλλον» ανέφερε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταρείας Φοιτητών Ιατρικής, Κώστας Ιμπριάλος.

Το 55,42% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θεωρούν τα νέα νομικά μέτρα για το κάπνισμα αναγκαία ή μερικώς αναγκαία, αλλά παράλληλα το 75,9% δήλωσε ότι τα θεωρεί αναποτελεσματικά.

Τέλος φαίνεται ότι τα αγόρια και τα κορίτσια βρίσκουν απωθητική ή μερικώς απωθητική την ιδιότητα του καπνιστή στο σύντροφό τους (κατά 48,02% τα αγόρια και κατά 49,82% τα κορίτσια). Το 44,6% των αγοριών το βρίσκει αδιάφορο ενώ ποσοστό μικρότερο από 8% το βρίσκει ελκυστικό. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα κορίτσια είναι 44,29% και μικρότερο από 8%.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, γράφει το ΑΜΠΕ, παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «ΑΝΤΙ-ΚαπνίΖΩ: ΓνωρίΖΩ και ΑποφασίΖΩ» που διοργάνωσε η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος -Παράρτημα Θεσσαλονίκης με επιστημονικά υπεύθυνη την καθηγήτρια Φαρμακολογίας, Μαρία Μυρωνίδου-Τζουβελέκη.

«Οι αυριανοί ιατροί ενδιαφέρονται και αγωνιούν για την ανθυγιεινή αυτή συνήθεια. Τα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας, στα οποία προστίθεται και η έρευνα που έκαναν οι φοιτητές Ιατρικής, επιβάλλουν την συνεχή ενημέρωση των πολιτών. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνουμε τις επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής, για να μην αναφέρουμε λόγους αισθητικής αλλά και οικονομικούς λόγους» ανέφερε η κ Τσουβελέκη.



.newsbeast.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός