Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

27 Νοεμβρίου 2012

Στρες προκαλεί η δημοφιλία στο Facebook

Αν και ο σκοπός της πλειονότητας των μελών του Facebook είναι να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους «φίλους», όσοι τα καταφέρνουν δεν αισθάνονται μόνο δημοφιλείς, αλλά και άγχος για το ενδεχόμενο να εκτεθούν από τα σχόλια και τις φωτογραφίες που «ανεβάζουν» στο προφίλ τους.



Αυτό είναι το συμπέρασμα μελέτης που πραγματοποιήθηκε στη Σκωτία και η οποία διαπιστώνει πως, όσο περισσότεροι είναι οι «φίλοι» ενός χρήστη, τόσο περισσότερο στρες νιώθει αυτός.

Η έρευνα έγινε από την Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και, όπως είναι φυσικό, εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην περίπτωση που οι επαφές ανήκουν σε ετερόκλητες κοινωνικές ομάδες – από πραγματικούς φίλους και online γνωριμίες, μέχρι συγγενείς και προϊσταμένους.

«Μεγαλύτερες πιθανότητες να νιώσουν στρες έχουν οι χρήστες που προβάλλουν μία εκδοχή του εαυτού τους στο κοινωνικό δίκτυο η οποία δεν είναι αποδεκτή από κάποιους από τους “φίλους” τους, όπως εικόνες που τους παρουσιάζουν μεθυσμένους ή σε οργή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η επιστημονική ομάδα που είναι υπεύθυνη για την έρευνα. «Επομένως, με όσο περισσότερους κοινωνικούς κύκλους συνδέεται κανείς online, τόσο πιο πιθανό είναι να νιώσει άγχος από τη διαχείριση της “ψηφιακής” του εικόνας».

Στην έρευνα συμμετείχαν κυρίως φοιτητές, με ηλικία γύρω στα 21 χρόνια. Από αυτό το δείγμα, οι επιστήμονες βρήκαν ότι, κατά μέσο όρο, οι χρήστες του Facebook έχουν «φίλους» από 7 διαφορετικούς κοινωνικούς κύκλους.

Ο κύκλος που εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα είναι οι πραγματικοί φίλοι (με τους οποίους, το 97% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι επικοινωνούν και online. Στις επόμενες θέσεις βρίσκονται οι συγγενείς (81%), τα αδέρφια (80%), οι γνωστοί των φίλων (69%) και οι συνάδελφοι (65%).

«Κάποτε το Facebook έμοιαζε με ένα “εικονικό” πάρτι, όπου διασκέδαζες και φλέρταρες κυρίως με συνομηλίκους σου. Τώρα, με τη μαμά, τον μπαμπά και τον εργοδότη να έχουν προστεθεί στις επαφές σου, το πάρτι έχει μετατραπεί σε ένα κοινωνικό ναρκοπέδιο, γεμάτο με κάθε είδους κακοτοπιές», αναφέρουν οι επιστήμονες.

Το στρες φαίνεται να προέρχεται από το γεγονός ότι μόλις το 1/3 δήλωσε πως χρησιμοποιεί τις ρυθμίσεις του κοινωνικού δικτύου που επιτρέπουν να την κατηγοριοποίηση των επαφών ανά ομάδες, οι οποίες δεν βλέπουν όλες τις αναρτήσεις του χρήστη.

Πάντως, η εν λόγω έρευνα έρχεται να προστεθεί σε σωρεία πρόσφατων μελετών στις οποίες οι ερωτώμενοι έχουν αναδείξει το Facebook ως τη δεύτερη σε ποσοστά δραστηριότητα που τους προκαλεί κατάθλιψη, συγκεντρώνοντας ελάχιστα λιγότερες απαντήσεις από την ανάρρωση από κάποια ασθένεια.

Παράλληλα, η ομάδα από το Εδιμβούργο βρήκε επίσης ότι περισσότεροι χρήστες είναι «φίλοι» με τους πρώην ερωτικούς τους συντρόφους, παρά με την τωρινή τους σχέση ή τους συζύγους τους.
kathimerini.gr


Πηγή...ofono.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός