Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

14 Απριλίου 2013

Πόσο αξίζουν σήμερα τα 13,5 εκατ.χρυσές λίρες του κατοχικού δανείου

 Στο επίκεντρο του ζητήματος των γερμανικών αποζημιώσεων μπαίνει το περίφημο «αναγκαστικό κατοχικό δάνειο», μια περίπτωση μοναδική στην ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά την οποία η Ελλάδα υποχρεώθηκε να δώσει στις ναζιστικές αρχές 13,5 εκατ. χρυσές λίρες. 


Το ποσό που τότε χαρακτηρίστηκε «άτοκη πίστωση» περιελάμβανε ρητή δέσμευση από την πλευρά του Γ’ Ράιχ ότι θα επιστραφεί μετά το τέλος του πολέμου. Μάλιστα οι Ναζί είχαν αρχίσει να καταβάλλουν τις πρώτες δόσεις προς την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες πριν την απελευθέρωση. Σήμερα, 79 χρόνια μετά, οι τόκοι εκτοξεύουν το ποσό στα 60-70 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» το πρώτο μέσο που μετέδωσε την είδηση για την απόρρητη έκθεση ήταν η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», εμπλουτίζοντας μάλιστα το ρεπορτάζ με στοιχεία από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ενώ ακολούθησε η «The Daily Telegraph», η οποία αφιέρωσε στην ιστοσελίδα της εκτενές ρεπορτάζ για το ζήτημα.


Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το χρέος της Γερμανίας προς την Ελλάδα φτάνει τα 162 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ως εξής. Τα 108 δισ. ευρώ αφορούν την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δισ. ευρώ για το κατοχικό δάνειο που αναγκάστηκε να δώσει η ελληνική κυβέρνηση την περίοδο 1942-1944.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Γερμανού καθηγητή Δημοσίου Δικαίου Νόρμαν Πέεχ ο οποίος τονίζει ότι οι ελληνικές αξιώσεις δεν έχουν παραγραφεί και πως η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διακηρύξει δημόσια τις θέσεις της και να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

«Το 1953 είχε συμφωνηθεί στο Λονδίνο να τεθούν στο “ψυγείο” τέτοιες αξιώσεις ως τη μέρα που θα συνομολογηθεί ένα Σύμφωνο Ειρήνης. Ένα τέτοιο Σύμφωνο δεν υπήρξε ονομαστικά, αλλά η γενική άποψη είναι ότι το Σύμφωνο 2+4 που υπογράφηκε το 1990 από τα δύο τότε γερμανικά κράτη και τις νικήτριες δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου (ΗΠΑ, Σοβιετική Ενωση, Βρετανία, Γαλλία) υπέχει ακριβώς θέση Συμφώνου Ειρήνης. Από τότε “αποψύχθηκαν” πάλι οι αξιώσεις. Και δεδομένου ότι ως σήμερα έχουν περάσει μόλις 23 χρόνια, οι αξιώσεις διατηρούν πλήρως την επικαιρότητά τους», αναφέρει ο Νόρμαν Πέεχ. 








 Πηγή... koolnews.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός