Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

27 Ιουλίου 2013

'' Tim Berners-Lee'' ..... Ο πατέρας του Παγκόσμιου Ιστού..!


Ο άνθρωπος που θεωρείται, και είναι, ο πατέρας του Παγκόσμιου Ιστού, καθώς τον υλοποίησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 σε ένα NeXT workstation στον Ερευνητικό Οργανισμό CERN.



Ο Τιμ Μπέρνερς-Λι, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα και σίγουρα η πιο σημαντική στον κόσμο του Διαδικτύου, γεννήθηκε από οικογένεια που εργαζόταν με υπολογιστές και από νέος επέδειξε εφευρετικές ικανότητες. Ως προπτυχιακός στη Φυσική, κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, με μόνα υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι, ενώ συνελήφθη ως χάκερ με συνέπεια να αποκλειστεί από τη χρήση του πανεπιστημιακού υπολογιστή. Το 1980 προσλαμβάνεται ως ανεξάρτητος μελετητής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ερευνών CERN, όπου και ολοκληρώνει την πρώτη εκδοχή, εκείνου που πολύ αργότερα θα ονομαστεί Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web), αλλά χωρίς ανταπόκριση. Προκειμένου να διασυνδέσει τις εργασίες και την επικοινωνία 10.000 ερευνητών του CERN και βασισμένος στη θεωρία του υπερκειμένου (hypertext) και των υπερσυνδέσεων (hyperlinks) κατασκευάζει το ENQUIRE. Ένα απλό πρόγραμμα υπερκειμένου, που αποτέλεσε την πρωταρχική και υποτυπώδη μορφή του WWW.

Για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ο Μπέρνερς-Λι εργάζεται σε μία εταιρεία πληροφορικής στη Μεγ. Βρετανία, αλλά επιστρέφει το 1984 στο CERN. Εκεί επανέρχεται στην αρχική του ιδέα για την υλοποίηση του Παγκόσμιου Ιστού, η οποία στην ολοκληρωμένη πλέον περιγραφή της, το 1989, εξηγούσε τον τρόπο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το Internet για την δημιουργία μίας συνδεδεμένης βάσης δεδομένων, με χρήση υπερκειμένου (hypertext), στην οποία θα είχαν πρόσβαση χρήστες προσωπικών υπολογιστών. Ούτε τώρα υπήρξε ενθουσιώδης αποδοχή. Για την ακρίβεια βρήκε μόνον έναν ένθερμο υποστηρικτή, τον Ρόμπερτ Καγιό, μαζί με τον οποίο ξεκίνησαν το σχεδιασμό του WWW σε έναν υπολογιστή NeXT Workstation που του παραχωρήθηκε από τον προϊστάμενό του στο CERN.


Το World Wide Web υλοποιήθηκε στον NeXT Workstation του Τιμ Μπέρνερς-Λι, στις εγκαταστάσεις του CERN.

H δοκιμή του μοντέλου του Παγκόσμιου Ιστού, γίνεται ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1990, στον πρώτο web server που ταυτόχρονα αποτελεί και το πρώτο web site, http://info.cern.ch, και τρέχει αποκλειστικά στον NeXT Workstation. Γι’ αυτόν το λόγο, ο Μπέρνερς-Λι, κατασκεύασε και τον πρώτο web browser – που επίσης έτρεχε μόνο στον NeXT. Είχε προηγηθεί η ολοκλήρωση των πρώτων εκδόσεων εκείνων των βασικών εργαλείων που απαιτούνταν για την ύπαρξη του Παγκόσμιο Ιστού: του πρωτόκολλου HTTP, τη γλώσσας HTML και του λογισμικού για τη λειτουργία του server. Η πρώτη web page αποτελούνταν από απλό κείμενο με πληροφορίες για το πρότζεκτ “WorldWideWeb” καθώς και οδηγίες για τη δημιουργία σελίδας με υπερκείμενο (hypertext) και υπερσυνδέσεις (hyperlinks). O δε browser του Μπέρνερς-Λι είχε δυνατότητα πρόσβασης σε Usenet newsgroups και σε αρχεία των FTP servers. Προκειμένου να προωθηθεί η χρήση του WWW μεταξύ των ερευνητών του CERN, αναρτήθηκε σύντομα -σε μορφή σελίδας- ο τηλεφωνικός κατάλογος του ιδρύματος.

Η επίσημη “πρώτη” του WWW θεωρείται η 6η Αυγούστου του 1991, οπότε ο Μπέρνερς-Λι ανήρτησε μία σύντομη περιγραφή του στο alt.hypertext newsgroup:


To WorldWideWeb (WWW) έχει σκοπό να επιτρέψει τη σύνδεση πληροφοριών από όλο τον κόσμο [...] Ξεκίνησε, επιτρέποντας σε ερευνητές φυσικούς να μοιραστούν μεταξύ τους δεδομένα, ειδήσεις και βιβλιογραφία. Ενδιαφερόμαστε όμως για τη διάδοση του Ιστού και σε άλλους τομείς και τον πολλαπλασιασμό των server που θα φιλοξενούν διαφορετικά δεδομένα. Συνεργάτες καλωσορίσατε!

Η αποδοχή του Παγκόσμιου Ιστού έγινε ταχύτατα από την ίδια την κοινότητα των ερευνητών, καθώς βρήκαν εξαιρετικά βολική τη χρήση των ιστοσελίδων για την ανάρτηση των εργασιών τους. Με τη βοήθεια της ακαδημαϊκής κοινότητας, ο Μπερνερς-Λι τελειοποιεί το WWW και πολύ γρήγορα εμφανίζεται η ανάγκη δημιουργίας των πρώτων web browsers που θα αξιοποιήσουν το νέο μοντέλο δικτύωσης. Το 1994 ιδρύει την κοινοπραξία World Wide Web (W3C) που επιτηρεί τη συνεχή ανάπτυξή του Παγκόσμιου Ιστού, στην οποία παραμένει επικεφαλής ως και σήμερα.

Mετά από πολυάριθμους τίτλους και διακρίσεις, ο Σερ (από το 2004) Τίμοθι Τζον Μπερνερς-Λι είναι σήμερα μέλος του Τάγματος της Αξίας, Ιππότης-Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, της Βασιλικής Εταιρείας Μηχανικής και της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών, κάτοχος της έδρας 3Com στο Εργαστήριο Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης (CSAIL) του MIT και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρονικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Σαουθάμπτον. Το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα σε ένα από τα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα και αναμφίβολα συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους, των οποίων η συνεισφορά άλλαξε τις ζωές όλων μας.











Πηγή... sansimeracomputers.


0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός