Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

8 Οκτωβρίου 2013

Στο «σωματίδιο του θεού» το Νόμπελ Φυσικής


Το μοιράζονται οι επιστήμονες Higgs και Englert
Βέλγιο και Βρετανία μοιράζονται το φετινό Νόμπελ Φυσικής.

 



Οι επιστήμονες που βραβεύονται είναι οι François Englert και Peter W. Higgs «για την ανακάλυψη μηχανισμού που συμβάλλει στην κατανόηση της προέλευσης της μάζας των υποατομικών σωματιδίων και ο οποίος πρόσφατα επιβεβαιώθηκε στον Μεγάλο Επιταχυντή του CERN», όπως αναφέρει η ιστοσελίδα των Βραβείων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ακαδημίας, η λεγόμενη θεωρία του μποζονίου αποτελεί ένα κεντρικό τμήμα της θεωρίας του Καθιερωμένου Προτύπου, της φυσικής των σωματιδίων που περιγράφει πώς οικοδομείται το σύμπαν.

Ο Peter W. Higgs είναι ο καθηγητής που είχε προτείνει την ύπαρξη του μποζόνιου, του λεγόμενου σωματιδίου Χιγκς που αποκαλείται και «σωματίδιο του Θεού».

«Το φετινό βραβείο αφορά κάτι μικρό που κάνει τη διαφορά», δήλωσε ο Staffan Normark, γραμματέας της Σουηδικής Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Οι δύο επιστήμονες θεωρούνταν τα φαβορί για το βραβείο της Ακαδημίας, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατομμυρίων κορόνων (περίπου 880.000 ευρώ).

Πολύ χαρούμενος δήλωσε ο 80χρονος Francois Englert. «Στην αρχή νόμισα πως δεν το πήρα γιατί δεν είχα δει την ανακοίνωση», είπε στην επιτροπή των βραβείων Νόμπελ, σύμφωνα με το BBC, καθώς η ανακοίνωση της απονομής καθυστέρηση περισσότερο από μία ώρα.

«Είμαι ενθουσιασμένος για αυτό το βραβείο και ευχαριστώ τη Σουηδική Ακαδημία», δήλωσε ο 84χρονος καθηγητής Higgs, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Θέλω επίσης να συγχαρώ όλους όσοι συνέβαλαν στην ανακάλυψη αυτού του νέου σωματιδιού και την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναδέλφους μου για την υποστήριξή τους.

Η εβδομάδα απονομών συνεχίζεται αύριο με το Νόμπελ Χημείας, και ακολουθούν τα βραβεία Λογοτεχνίας, Ειρήνης και Οικονομικών Επιστημών.

Το Νόμπελ Ιατρικής 2013 απέσπασαν οι James E. Rothman, Randy W. Schekman και Thomas C. Südhof οι οποίοι τιμήθηκαν για τη μελέτη τους με επίκεντρο το σύστημα μεταφοράς των κυττάρων.













Πηγή....newsbeast.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός