Δημοφιλείς αναρτήσεις

Banner

Blog Archive

Γίνε αναγνώστης μας!

2 Σεπτεμβρίου 2015

Φοιτητικές Πόλεις | Η «δεν τη χορταίνω» Θεσσαλονίκη!


Βγήκαν τα αποτελέσματα και το όνομά σου είναι δίπλα στην Θεσσαλονίκη; Καλως ήρθες στη συμπρωτεύουσα λοιπόν! Στη “νύφη του Θερμαϊκού”. Στην πόλη του “χαλλλλαρά”. Στην πόλη που λένε σουβλάκι και γύρος, χωρίς να μπλέκουν με τα καλαμάκια της τιμημένης φοιτητικής φραπεδιάς!




Στην πόλη που η φοιτητική σου ζωή θα ήθελες να είναι σαν το μετρό της και να μην τελειώσει ποτέ! (ντάξει, το κόβω).

Η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που δεν χωράει σε λίστες γιατί οι πτυχές της είναι πολλές και ποικίλες! Ωστόσο, είμαστε εδώ για να σου καταθέσουμε τις προτάσεις μας σε όλα όσα αφορούν την επόμενη (τουλάχιστον) τετραετία της ζωής σου!


My new neighborhood

Ένα από τα μεγάλα προνόμια στη Θεσσαλονίκη είναι ότι τα πανεπιστήμια είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο (με εξαίρεση τα ΤΕΙ της Σίνδου και κάποια ακόμη τμήματα). Αυτό σημαίνει ότι έχεις πολλές επιλογές αναφορικά με το που να μείνεις αφού τα περισσότερα σημεία της πόλης επικοινωνούν με το κέντρο ανά τακτά διαστήματα με την αστική συγκοινωνία (που είναι, πίστεψέ με, ένα κεφάλαιο από μόνη της). Η μια λύση είναι να μείνεις κοντά στο κέντρο (δηλαδή, γύρω από Ροτόντα ή στον άξονα Αγγελάκη-Ναυαρίνου-Πλατεία Ιπποδρομίου). Σε αυτή την περίπτωση, γλιτώνεις το κόστος της μετακίνησης αλλά θα το βρεις μπροστά σου στο (λίγο πιο ανεβασμένο από αυτό που υπολογίζεις) νοίκι. Η άλλη λύση είναι να βγεις προς ανατολικά (από Γαλλικό Ινστιτούτο μέχριΑνάληψη) ή προς δυτικά (από το Τουρκικό Προξενείο μέχρι το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης). Σε αυτήν την περίπτωση, τα ενοίκια είναι σαφώς χαμηλότερα αλλά τα σπίτια πιο λειτουργικά, καθώς θα βρεις και κάτι πιο ευρύχωρο από μια απλή γκαρσονιέρα με τα ίδια λεφτά που θα νοίκιαζες στούντιο στο κέντρο. Τέλος, αν το κριτήριο σου είναι να είσαι σε μια περιοχή που δε θα θυμίζει τόσο μεγαλούπολη, η περιοχή της Άνω Πόλης είναι αυτό που ψάχνεις. Πανέμορφες γειτονιές με πολύ όμορφα σπίτια σε περιμένουν εκεί! Αλλά και πολλή ανηφόρα-και όταν γυρίζεις το βράδυ δεν είμαι σίγουρος ότι είναι αυτό που θες.


Money Honey

Η αλήθεια είναι ότι στην εποχή που ζούμε, η οποιαδήποτε εκτίμηση περί οικονομικών είναι διακινδυνευμένη. Παρά ταύτα, δεν μπορώ να παραγνωρίσω το ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μπορεί να σε βοηθήσει να κρατήσεις το budget σου σε επίπεδα ανεκτά. Επομένως, βγάζοντας απ’ έξω λογαριασμούς και έκτακτες ανάγκες, υπολογίζω ότι με 50 ευρώ την εβδομάδα και ένα λογικό κριτήριο στις εξόδους σου θα τη βγάλεις άνετα. Με κάτι παραπάνω δε, μπορείς και να αρχίζεις να αποταμιεύεις και να σχεδιάζεις την πρώτη σου εξόρμηση ως φοιτητής στους φίλους σου που πέρασαν σε Βόλο, Κομοτηνή, Ιωάννινα και ούτω καθ’εξής.

Move that ass

Η αστική συγκοινωνία στη Θεσσαλονίκη είναι ευχή και κατάρα! Από τη μία, δε θα βρεθείς ποτέ χωρίς λεωφορείο καθώς από το κέντρο διέρχονται περίπου 15 συνολικά γραμμές προς ανατολικά και δυτικά, οι οποίες διαδέχονται η μια την άλλη. Από την άλλη, αναλογιζόμενος τον υπερδιπλασιασμό του κομίστρου μέσα στα χρόνια της (μνημονιακής) χολέρας, δεν μπορείς να μην εξοργιστείς με το πως ένα εισιτήριο πολλαπλής μετακίνησης των 0,25 ευρώ έφτασε στα 0,50 ευρώ για μια μετακίνηση! Αξίζει να γνωρίζεις ότι το βράδυ, από τις 23.00 μέχρι τις 05.00 (που ξαναρχίζουν τα πρωινά δρομολόγια) κυκλοφορεί ειδική γραμμή (το περίφημο 78Ν) στον άξονα ΚΤΕΛ-Αεροδρόμιο (δηλαδή, διασχίζει όλη την πόλη). Το εισιτήριο για αυτήν τη μετακίνηση-αν καταφέρεις να βγάλεις, καθώς μετά τις 2 γίνεται λαϊκό προσκύνημα εκεί μέσα- κοστίζει 1 ευρώ (παρηγορήσου με τη σκέψη ότι μπορεί κάπου εκεί να είναι ο έρωτας της ζωής σου). Η καλύτερη λύση κατ’ εμέ, είναι να εξοπλιστείς με μια κάρτα απεριορίστων διαδρομών (15 και 42 ευρώ για έναν και τρεις μήνες, αντίστοιχα) για να γλιτώσεις από τον εφιάλτη του “Τα εισιτήριά σας, παρακαλώ”.

Μια άλλη καλή λύση για τις μετακινήσεις σου, είναι το να πάρεις ποδήλατο. Με εξαίρεση την Άνω Πόλη και την (πολύ) δυτική Θεσσαλονίκη (βλ. Εύοσμο, Πολίχνη, Συκιές), δε θα σε βασανίσουν οι αποστάσεις. Ωστόσο, θα χρειαστεί να προμηθευτείς μια πολύ γερή αλυσίδα για την καλύτερη ασφάλειά του (μιας και δεν είναι πολλοί οι γείτονες που θα το ήθελαν δεμένο στην κεντρική είσοδο).

Αν πάλι οδηγείς και θες να μετακινείσαι με το αυτοκίνητο στην πόλη, δεν είμαι σίγουρος ότι η ιδέα σου είναι πολύ καλή μιας και λίγο τα έργα του μετρό, λίγο η κυκλοφοριακή συμφόρηση το παρκάρισμα θα αποβεί ο μεγάλος σου βραχνάς. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις που μένεις προς Καλαμαριά, Νεάπολη ή και πιο έξω (αλλά, φαντάζομαι ότι αν μένεις εκεί, τα ξέρεις από πρώτο χέρι καθώς έχεις μεγαλώσει σε αυτήν την πόλη).


Out of the town

Τι να πρωτοπεί κανείς για το που να περάσεις το χρόνο σου μακριά από τη σχολή και από το σπίτι; Όταν η φοιτητική σου κοινότητα αποτελείται από 90.000 ανθρώπους, είναι προφανές ότι θα υπάρχουν επιλογές με γούστο για κάθε γούστο. Ας προσπαθήσουμε να τα κατηγοριοποιήσουμε ωστόσο, έστω και συνοπτικά, για να ακολουθήσεις το δρόμο που θες εσύ:

Για καφέ
Η περιοχή γύρω από τη Ροτόντα. (Την ανακαλύπτεις στο α’ έτος και δεν φεύγεις ποτέ).
Οι καφετέριες της παραλίας. (Και μόνο στη σκέψη να πίνω ζεστό καφέ και από απέναντι να έχω θέα τη θάλασσα-χωρίς να τη μυρίζω, βέβαια- με κάνει να θέλω να γυρίσω στο α’ έτος).
Η περιοχή Ικτίνου-Ζεύξιδος. (Η αλλιώς, η τέλεια στάση μέσα στο κέντρο όταν σεργιανίζεις για ώρες στην αγορά)
Η περιοχή γύρω από τη Μητρόπολη (Προξένου Κορομηλά, Παύλου Μελά, Αγίας Θεοδώρας). (Στην αγκαλιά της πόλης, χωρίς να αποτελούν “φοιτητικά στέκια”)

Για ποτό
Τα γνωστά “κρασάδικα” της Ροτόντας. Με λίγα λεφτά και καλή παρέα, κάνεις και κεφάλι και φίλους!
Όλη η περιοχή κάτω από την πλατεία Αριστοτέλους, η λεγόμενη και “Βαλαωρίτου” που τις νύχτες μέσα σε δυο οικοδομικά τετράγωνα χωράει μαγαζιά για όλα τα (μουσικά και όχι μόνο, γούστα). Αφ’ ενός, θα βρεις ωραίες μπυραρίες, αφ’ ετέρου πολύβουα στέκια για ένα ποτό (ή, ένα σφηνάκι αν σε έπιασαν οι αφραγκίες).
Τα μπαράκια της παραλίας (ορισμένα δε είναι και κλαμπάκια)
Τα ονομαστά Monroe, Kαντίνα Τροπικάνα και Cocktail bar.

Για χορό
Κάθε Παρασκευή βράδυ, το μεταλάδικο της πόλης (Eightball) φιλοξενεί μετά τις 12 disco party. Σου φαίνεται παράδοξο; Δεν είναι! Όλη η πόλη είναι εκεί και χορεύει στους ρυθμούς των Abba, Boney m, Αλέξια κλπ. Μη γελάς, δεν ξέρεις τι χάνεις! (*Τις Τετάρτες δε, είθισται να φιλοξενεί και τα Erasmus party με χορευτικές μουσικές, οπότε μάλλον σου έδωσα έναν ακόμη λόγο για να πας).
Αν πάλι είσαι “παιδί του Ελληνάδικου”, υπάρχουν μαγαζιά στην παραλία που υποστηρίζουν τα γούστα σου για ξεβίδωμα μέχρι το πρωί.
Επίσης, αν ψάχνεις για latin βραδιές, το La Rosa Negra είναι ο χώρος για να βγάλεις τον καβαλιέρο ή την ντάμα από μέσα σου!
Τέλος, υπάρχουν και τα club τύπου Bedroom, Dogs αν σου αρέσει αυτού του είδους η διασκέδαση σε ξένο ρεπερτόριο.

Για κάτι χαλαρό
Τα ναργιλάδικα (πάνω από την Αριστοτέλους). Αξίζει να τα επισκεφτείς χειμώνα! Ο ναργιλές συνοδεία καυτού οινόμελου είναι μια ανεπανάληπτη εμπειρία!
Ψάξε τα μαγαζιά που κάνουν βραδιές karaoke! Και μην αφήσεις κανέναν στην παρέα να μη συμμετέχει!
Η νέα τάση δε, τα δωμάτια απόδρασης, έχουν φτάσει στη Θεσσαλονίκη με άγριες διαθέσεις οπότε τσέκαρε και εκεί τι επιλογές έχεις.
Φυσικά, πάντα υπάρχουν ο λευκός Πύργος με τα γρασίδια του, οι αποβάθρες στο λιμάνι και η Νέα Παραλία να σε περιμένουν για τα βράδια που “δεν είσαι για πολλά” (και τελικά σας πήρε το ξημέρωμα εκεί).




To spread the Knowledge

Μια γενική συμβουλή που έχω να σου δώσω είναι να μην υποτιμήσεις ποτέ τα προνόμια που δίνει η φοιτητική ιδιότητά σου, με την οποία (αν σπουδάζεις στο Α.Π.Θ.) έχεις πρόσβαση σε όλες τις βιβλιοθήκες του Α.Π.Θ. Επίσης, πέρνα μια βόλτα από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Εθνικής Αμύνης, δεν έχεις να χάσεις κάτι.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη πάντως, έχεις πολλές ευκαιρίες να κάνεις εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες που μόνο να σε ωφελήσουν μπορούν, όπως και να σου ανοίξουν νέους πνευματικούς δρόμους! Ενδεικτικά, θα σου αναφέρω τις φοιτητικές θεατρικές ομάδες (μην ανησυχείς, δε χρειάζεται καμια πρότερη γνώση), τον Ρητορικό Όμιλο Θεσσαλονίκης ή τις φωτογραφικές και κινηματογραφικές ομάδες (οι δεύτερες οργανώνουν προβολές ταινιών στα αμφιθέατρα σε βραδινές ώρες, οπότε να μια ακόμη λύση αν δεν θες να ξοδευτείς).

Αν πάλι είσαι από τους δραστήριους, μην ξεχνάς το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του Α.Π.Θ. που με 10 ευρώ ετήσια συνδρομή, μπορείς να ασχοληθείς με ότι είδους εκγύμναση θέλεις (από βάρη και διάδρομο, μέχρι κολύμβηση και καράτε).



Τέλος, οργανισμοί όπως η ESN και η AIESEC μπορούν να σε βοηθήσουν να ψαχτείς σε ζητήματα εθελοντισμού και να δικτυωθείς με νέους με αντίστοιχα ενδιαφέροντα.

Καλως ήρθες στην Ξεσσαλονίκη!!




Πηγή...www.mycampus.gr

0 σχόλια:

Moιραστείτε αυτό το blog με τους φίλους σας:

Τυχαίες αναρτήσεις

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

adsense

Θέλεις να γράψεις άρθρο στο CLIKare ?

Συνολικές προβολές σελίδας

Πρoσθεσε το banner μας !!!

Κάνε copy-paste τον παρακάτω κωδικό !!!
< a href="http://clikare.blogspot.com/" target="_blank"> < img width="170" height="150" border="0" src="http://i.imgur.com/nBl3XGT.jpg?1?1254" /></a>

ΖΩΔΙΑ

ΤΑ ΖΩΔΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΛΕΝΕ:

ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΗΝ TV

ask2use

Καιρός